Liofilizirano sadje
Liofilizacija oziroma sušenje sadja z zmrzovanjem je razmeroma nov tehnološki postopek, pri katerem se sadje zamrzne še preden se zniža tlak v okolju. Sadje prehaja skozi t.i. sublimacijo, pri kateri se zamrznjena voda neposredno spremeni v paro, s čimer se iz sadja odstrani 99% vode.
Sadje je nameščeno znotraj vakuumske komore, kjer je temperatura pod lediščem. Temperatura se počasi dviguje, trdne molekule vode pa prehajajo v plinasto stanje, ne da bi kdaj postale tekočina. Pri tem se ohrani struktura sadja in njegova hranilna vrednost.
Danes ta postopek doživlja pravi razcvet, saj omogoča, da tudi v zimskih mesecih uživate na primer jagode, maline ali robide, pri čemer sadje ohranja svoj značilen okus. Ena izmed pogostih zmot je, da ima liofilizirano sadje več sladkorja kot sveže. To je mit. Prava razlika je v koncentraciji sladkorjev, ne v njihovi količini.
Zakaj izbrati sadje, sušeno z zmrzovanjem?
- Sadje ohranja svoj naravni okus.
- Ohranjeni so vsi vitamini in minerali.
- Dolga obstojnost.
- Idealno za potovanja, ker tehta le nekaj gramov.