Liofilizirano sadje in zelenjava
Liofilizacija ali sušenje sadja z zamrzovanjem je relativno nova tehnološka metoda, pri kateri se sadje zamrzne pred zmanjšanjem okolijskega tlaka. Sadje prehaja skozi t.i. sublimacijo, pri kateri se zamrznjena voda izhlapi neposredno v vodno paro, s čimer se iz sadja odstrani 99% vode. Sadje je postavljeno v vakuumsko komoro, kjer je temperatura pod lediščem. Temperatura se počasi zvišuje, trdne molekule vode preidejo v plinasto stanje, ne da bi se kdaj spremenile v tekočino. Pri tem je ohranjena struktura sadja in njegova hranilna vrednost.
Danes ta postopek doživlja pravi razcvet, saj omogoča uživanje v sadju, kot so jagode, malinice ali robide tudi pozimi, pri tem pa sadju ne manjka njegov specifičen okus. Eden izmed pogostih mitov je, da liofilizirano sadje vsebuje več sladkorja kot sveže sadje. To je mit. Prava razlika je v koncentraciji sladkorjev, ne pa v količini.
Zakaj izbrati sadje, posušeno z zamrzovanjem?
- Sadje ohranja svoj naravni okus.
- Ohranjeni so vsi vitamini in minerali.
- Dolg rok trajanja.
- Idealno za potovanja, saj teži le nekaj gramov.