Cikorija: Rastlina, ki skriva več, kot bi pričakovali

Narava nam ponuja veliko dragocenih darov, ki ne le obogatijo našo prehrano, temveč tudi pomagajo ohranjati telo v ravnovesju. Navadna cikorija ni le lepa rastlina z modrimi cvetovi, ki obrobljajo poletne poti, temveč predvsem pomembna sestavina zdrave prehrane. Znana je po svojem rahlo grenkem okusu in bogati hranilni sestavi, zaradi katere ima široko uporabo v moderni gastronomiji in naravni prehrani. Danes se vse več ljudi obrača k naravnim živilom in cikorija postaja priljubljena izbira med tistimi, ki iščejo zdrave in okusne alternative predelanim surovinam. Ne glede na to, ali se uporablja v obliki sirupa, pražene korenine ali svežih listov, ta rastlina ponuja edinstvene lastnosti, ki si zaslužijo pozornost.

Cikorija v zgodovini – od antike do danes

Zgodovina uporabe cikorije sega nazaj v stari Egipt, kjer so jo poznali zaradi njenih ugodnih lastnosti in je postala običajen del prehrane. Egipčani so jo celo gojili v templjskih vrtovih. V starem Rimu je bila priljubljena sestavina jedi in zeliščnih mešanic, kjer je imela svoje redno mesto zaradi sposobnosti podpiranja telesa pri vsakodnevnih obremenitvah.

V srednjem veku se je njeno gojenje razširilo v samostanske vrtove, kjer so jo meni uporabljali ne le kot živilo, ampak tudi kot sestavino različnih pripravkov. Postopoma se je njena prisotnost razširila tudi v običajna gospodinjstva in še danes ima svoje mesto v evropski kuhinji.

Botanična značilnost in gojenje – lepa in odporna

Navadna cikorija (Cichorium intybus) spada v družino nebinovk in je lahko prepoznavna po svojih modrovijoličnih cvetovih. Divje raste na travnikih, ob cestah in na neobdelanih poljih ter izstopa po svoji naravni odpornosti. Zaradi globokega koreninskega sistema je sposobna pridobivati hranila tudi iz manj rodovitne zemlje, kar ji omogoča preživetje tudi v zahtevnih razmerah. Gojijo jo ne samo v Evropi, ampak tudi v Severni Ameriki in Aziji, kjer najde široko uporabo.

(Slovinština) (44)

Uporaba cikorije – od sladila do kavne alternative

Eden najpomembnejših izdelkov iz cikorije je cikorijin sirup, izdelan iz njene korenine. Ta naravni izdelek je cenjen zaradi svoje blage sladkosti in vse pogosteje se uporablja kot alternativa običajnim sladilom. Primeren je za čaje, smoothie, peka ali kaše in pogosto nadomešča sladkor v receptih.

Cikorija se ne uporablja le za izdelavo sirupa, temveč jo je mogoče tudi pražiti, s čimer nastane alternativna pijača podobna kavi, ki je priljubljena zaradi svojega bogatega okusa. Listi cikorije pa se uporabljajo v gastronomiji, predvsem v solatah, kjer s svojo grenko aromo obogatijo jedi in hkrati prispevajo k celovitemu senzoričnemu doživetju.

Podpora zdravju na naravni način

Navadna cikorija ni le surovina za gastronomijo, ampak tudi prispeva k normalnemu delovanju več ključnih telesnih procesov:1

  • Cikorija prispeva k normalnemu delovanju črevesnega trakta.
  • Podpira normalno delovanje jeter.
  • Sodeluje pri normalnem delovanju srca in žil.
  • Pomaga vzdrževati raven glukoze v krvi.

Zaradi teh lastnosti si cikorija pridobiva svoje stalno mesto med rastlinami, ki so naravni del zdravega življenjskega sloga.

(Slovinština)  Čekankový sirup

Cikorija v moderni kuhinji – tradicionalna in inovativna uporaba

Današnji trend vračanja k naravnim živilom vodi k temu, da cikorija najde široko uporabo ne samo v tradicionalni gastronomiji, ampak tudi v inovativnih kulinaričnih smereh. Poleg običajne uporabe v sirupu ali kavni nadomestki se vse pogosteje pojavlja v modernih receptih, kjer preseneča s svojo vsestranskostjo.

Na primer v Franciji in Belgiji je cikorija običajen del prehrane – tamkajšnji kuharji jo uporabljajo ne samo v svežih solatah, ampak tudi v pečeni ali gratinirani obliki. V Aziji se cikorijin prah dodaja v mešanice za pripravo pijač, kjer služi kot naravni okus.

Cikorija se vse pogosteje pojavlja tudi v funkcionalnih živilih – kot sestavina beljakovinskih ploščic, fermentiranih pijač ali posebnih mešanic za keto in nizkohidratno prehrano. Cenjena je torej ne le v domači kuhinji, ampak tudi pri izdelavi živil, namenjenih posebnim prehranskim režimom.

Zaključek

V času, ko je trg preplavljen s industrijsko predelanimi izdelki, predstavlja cikorija vrnitev k naravnim in funkcionalnim živilom. Njena naravna aroma, edinstvena sestava in široka uporaba jo naredijo dragocen del prehrane za tiste, ki iščejo ravnovesje med okusom in zdravim življenjskim slogom. Z vključitvijo cikorije v prehrano ne boste le obogatili svojih jedi, temveč tudi podprli svoj organizem na naraven način. Ne glede na to, ali si jo privoščite v obliki sirupa, dodate v solato ali uporabite kot nadomestek kave, eno je gotovo – cikorija je rastlina, ki si zasluži vašo pozornost.

Če ste v članku zaznali napako ali tipkarsko napako, nam prosim sporočite na mail info@brainmarket.si. Hvala!

 

1Birsa, M., & Sarbu, L. (2023). Health Benefits of Key Constituents in Cichorium intybus L.. Nutrients, 15