Omega-3 in druge maščobe
Maščobe so nepogrešljiv del pravilne prehrane, med drugim za pravilno izrabo vitaminov, ki se raztopijo prav v maščobah. V prehrani sodijo med glavne makrohranila. Ob zdravi prehrani bi morala večina maščob prihajati iz nenasičenih maščobnih kislin, dnevni vnos maščob pa bi moral biti med 30-35%.
Zaradi maščob lahko sprejemamo in izkoristimo vitamine, ki se raztopijo v maščobah, to so vitamini A, vitamin D, E, K. Služijo tudi kot vir energije. Maščobe tvorijo zaščito organov, kot so ledvice, in delujejo kot toplotni izolator telesa ter so pomemben del strukture celic.
Med najpomembnejše nenasičene maščobne kisline spadajo omega-3 . Kar zadeva rastlinska olja, je za ohranitev hranilnih vrednosti rastlinskega olja pomembno izbrati tista, ki so hladno stisnjena (oljčno olje). Te nenasičene maščobne kisline bi morale tvoriti osnovo maščob v prehrani.